Nyheder

21

Skødstrup Skoles børnekor

01.06.2016

Vi har i dag her på OK-Centret Egå haft besøg fra Skødstrup Skoles børnekor.

 

Spa og wellness

22.01.2016

Champagne starter ugen. 
OK-Centeret Egå har fået sin egen wellnessafdeling, hvor beboerne kan finde ro og slappe af i spabadet med rolig lys og lyd.

Mandagsfornøjelse
Modsat mange, så ser Benedikte frem til at det bliver mandag. Hun har nemlig besluttet, at ugen skal startes med en tur i wellnessafdelingen.

"Champagne er en god måde at starte ugen på", siger Benedikte og tilføjer, "At komme i spabadet er min mandagsfornøjelse." Der er ingen tvivl om, at mange vil misunde Benediktes starte på ugen i den henseende. Benedikte er en af plejehjemmets yngre beboere, der nyder at bruge spabadet og det dejlige varme vand.

 

Benedikte

Benedikte starter gerne ugen med spabad og champagne.

Vandet i spabadet er opvarmet til 37 C grader og det er muligt at lave små bølger i vandet. Det anbefales ikke, at man er i vandet mere end 30 minutter og helst ikke med bølger mere end 15 minutter, da man kan blive meget træt af bølgernes påvirkning. Det oplever Benedikte også, "Jeg er ikke så meget til bølgerne - J "Jeg er rigtig glad for musik og har i mange år spillet tværfløjte, klaver og violin. Derfor elsker jeg at ligge i det dejlige varme vand, hvor jeg bare kan nyde det - og give mig hen."

Wellnessafdelingen har mulighed for at styre lys og lyd, for derved at lave en så afslappende stemning som muligt. Beboerne kan endda medbringe egen musik som danner lydtapetet mens lyset fra stearinlysene danser på væggene.

Den stille kommunikation
Erik og Juddi er ligeledes store tilhængere af spabadet, som giver dem mulighed for at bibeholde en tæt relation mellem dem. Juddi forklarer, "Da Erik fik en blodprop blev det mere vanskeligt med vask, men med spabadet er vask meget lettere end tidligere. Men det vigtigste ved spabadet er dog den personlige relation. Der er et stort nærvær. Det er en intim oplevelse, når stemningen er som i spa'et. Der er en stille kommunikation." Hun fortsætter mens hunden Milo får et lille klap, "Jeg prøver at være med sit tit som muligt, da det gør en forskel, om jeg er der eller ej. Og så får vi også gode snakke om emner, man måske ikke havde regnet med."

Juddi hjælper Erik i vandet og masserer ham langs ryggen, hvilket gør at han slapper af på en anden måde. Da Erik ikke har noget sprog, fortæller Juddi på Eriks vegne, "Vi er i spabadet én gang om ugen, og jeg kan tydeligt mærke forandringen på Erik. Det er muligt for Erik at bruge sin krop på en helt anden måde, når han er i "vægtløs" tilstand."

Juddi og Erik

Praktisk om spabadet
Wellness og spabadet var tænkt ind i OK-Centret Egå helt fra starten, men det var først da fysioterapeut Lene Thonnesen blev ansat, at det for alvor begyndte at blive brugt. "Det kræver lidt en ildsjæl, der hjælper sådan et projekt i gang. Vi har været i gang siden maj 2014, men nu har vi så også venteliste."

Spabadet er for nuværende kun for beboerne og er en tilkøbsydelse. "Vi overvejer dog om medarbejderne også kunne have glæde af at kunne få adgang til spabadet." Men det bliver jo nok uden champagnen.

OK-Fonden bygger "Byen for livet" - en demensbydel i Odense

04.06.2015

OK-Fonden vil, i et tæt samarbejde med Odense Kommune, bygge og drive "Byen for livet" en demensbydel i Odense. Bydelen forventes at huse mellem 200-300 mennesker med demens. Den vil med sin størrelse og nytænkning, i både form og indhold, være den første af sin slags i Danmark.

OK-Fonden har sammen med Støtteforeningen Margurittens venner gennem længere tid søgt en kommunal partner til at udvikle en bydel, som er særligt indrettet til at støtte og give livskvalitet til mennesker med demens. Projektet hedder "Byen for livet" og har en stærk vision om, at "Livet skal stå forrest - også for mennesker med demens". "Byen for livet" realiseres i tæt samarbejde med Odense Kommune.

"I OK-Fonden har vi en vision om, at "Livet skal leves - hele livet", og vi har en ambition om, at vi som mennesker skal have lov til at leve vores liv, som vi kan og vil det, uanset at rammerne for det forandres over tid.

For et års tid siden tog vi kontakt til Odense Kommune med henblik på få skabt et helt unikt demenstilbud i Danmark. Det afgørende for os var at finde en kommune, der har vist villighed til at gå forrest, og som tør tænke i nye "Boliger for livet" og i nye velfærdsløsninger. Det er også afgørende med en central geografisk placering, og derfor har Odense været et helt oplagt valg for projektet" siger formand for OK-Fonden, Michael Brostrøm.

"Vi sætter barren højt, og vi tror på, at "Byen for livet" vil blive noget, som forskere, pårørende og praktikere vil rejse til - fra nær og fjern. Projektet vil danne skole for den måde, vi sætter mennesket i centrum på, både når det gælder boligen og måden livet udfolder sig på, når projektet står færdigt om 3-4 år", fortsætter Michael Brostrøm.

Demensudfordring kræver nye løsninger

Grundet en længere levealder vil et stigende antal borgere udvikle demens. I gennemsnit får ca. to odenseanere hver dag konstateret demens, og i alt lever omkring 90.000 danskere med sygdommen. En sygdom, der skaber omfattende forandringer i livet for både den ældre og for de pårørende.

"Allerede i dag er demens en stor udfordring, og den vil kun blive større de kommende år. Ved at bygge en demensbydel kan vi indrette nogle omgivelser og nogle boliger, der er særligt egnet til at give støtte og livskvalitet til mennesker med demens", udtaler rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense, Per Berga Rasmussen (Ø). "Vi skal lade os inspirere af den mest aktuelle viden på området, f.eks. fra Holland, i udformningen af bydelen, og det er en ambition, at vi sammen skaber et eksempel til efterfølgelse på demensområdet i resten af landet og måske også verden".

Målet er at skabe rammerne for et liv med selvstændighed og livskvalitet på trods af en sygdom, der gør folk dybt afhængige af andre. Det betyder, at der skal skabes boliger og indsatser, der gør livet så attraktivt som muligt i alle faser af sygdomsforløbet med demens.

Viden, vækst og byudvikling

Ambitionen er at skabe en inkluderende bydel med unikke boliger og tilbud til demente, men også at sætte Odense på landkortet i forhold til demensforskningen. Planen er at etablere testmiljøer og forskningsaktiviteter omkring bydelen, som både kan bidrage med ny vigtig viden, vækst og nye arbejdspladser.

"Det her er en fantastisk mulighed for Odense. Det giver os nemlig mulighed for på en og samme tid at øge velfærden markant for en sårbar gruppe af mennesker, samtidig med at vi producerer ny viden og vækst i byen. Jeg er derfor meget glad og stolt over, at OK-Fonden har valgt at satse på Odense", siger Odenses borgmester, Anker Boye (S).

"Vores samarbejde med OK-Fonden er med til at understøtte vores mål om at være en moderne storby, hvor livskvalitet for den enkelte er helt centralt. Samarbejdet støtter op om at give den enkelte - trods en demens - de bedste forudsætninger for at være herre i eget liv og dermed øge livskvalitet" siger By- og Kulturrådmand, Jane Jegind (V).

Det ambitiøse byggeri finansierens af OK-Fonden, og det vil have positiv betydning for både velfærd, vækst og byudvikling i Odense. Ligeledes har Det Obelske Familiefond støttet projektet med midler til at undersøge udfordringer og muligheder i projektet.

Arbejdet med at finde en passende grund i Odense by er allerede i gang, og demensbydelen ventes fuldt realiseret i løbet af 2018.

D. 25. august 2015 vil der i Odense blive afholdt åbningskonference for projektet med deltagelse fra både vidensinstitutioner, interesseorganisationer, pårørende og interesserede kommuner.

Samarbejdserklæring mellem parterne blev underskrevet d. 3. juni af OK-Fondens formand Michael Brostrøm, Odenses borgmester Anker Boye (S), Ældre- og Handicaprådmand Per Berga Rasmussen (Ø) og By- ogKulturrådmand Jane Jegind (V).

Stillingen som ernæringsassistent

10.04.2015

Mange tak til alle ansøgerne til den ledige stilling som ernæringsassistent. Tak for den store interesse for at få et job ved OK-Centret Egå.

Vi modtog 48 ansøgninger og valgte at ansætte en person, der er uddannet cater og ernæringsteknolog.

Nye billeder af OK-Centret Egå

26.03.2015

Vores hjemmeside har længe været præget af byggeri ved OK-Centret Egå. Nu kan du endelig se hvordan OK-Centret Egå ser ud i dag! Se de flotte billeder ved at klikke her

Søndagsbuffet

29.09.2014

2. søndag i hver måned tilbyder OK-Centret søndagsbuffet for alle beboer og pårørende.


Buffeten indeholder:
Fiskeanretning
2 lune retter
Frugtsalat
Kaffe og småkager


Pris:
70,00 kr. for pårørende og gæster excl. drikkevarer

 

SENEST tilmelding:
Onsdag før arrangementet

 

 

OK-Centret Egå har nu fået en bus

10.03.2014

Fredag den 7. marts fik vi endelig vores bus.

Vi glæder os utroligt meget til at komme ud og køre med beboerne.

Kinesere: ”Personalet virker så glade”

05.03.2014

Personalet på OK-Centret Egå ser ud som om, de kan lide deres arbejde. Det overraskede fem repræsentanter fra Shanghai's ældresektor, da de den 14. februar besøgte det selvejede plejecenter som led i en delegationstur arrangeret af VIA University College.

VIA har netop indgået en samarbejdsaftale med Shanghai Institute of Health Sciences, som ønsker hjælp til at uddanne fremtidens kinesiske plejepersonale.

Af Camilla Victoria Marcinkowski, journalist, VIA University College

På Valentin's dag fredag den 14. februar klokken 10.30, var beboere og personale fra plejecentret OK-Centret Egå samlet for - som det sker hver fredag - at synge sange, akkompagneret af klaver og violin. Denne fredag udviklede sessionen sig til en veritabel dansk-kinesisk formiddagsfest.

Til lyden af den kinesiske version af "Skuld gammel venskab rent forgå", kombineret med den danske ditto, stod fem storsmilende kinesere arm i arm med beboere og personale.

Kæmpe behov for ældrepleje i Kina
Kineserne, som bestod af repræsentanter fra Shanghai Institute of Health Sciences (SIHS) samt Pinetree Senior Care Services besøgte Danmark for at få indblik i dansk ældrepleje. Baggrunden er, at en tredjedel af den kinesiske befolkning om få år er over 65, og at familier indtil nu selv har taget sig af deres ældre.

Men kinesiske unge er ikke længere er i stand til at tage sig af deres forældre, fordi de har karrierer og børn at tage sig af. Det har resulteret i et akut behov for ældrepleje.

"Vi har et enormt behov for plejepersonale, der er uddannet til at tage sig af ældre. Dels har vi svært ved at få studerende til at interessere sig for ældrepleje, dels har vi ikke ekspertisen til at undervise eksempelvis sygeplejerskestuderende i de færdigheder, det kræver," siger Lily Chu, der i dag er den eneste professor ved Shanghai Institute of Health Sciences, der underviser i ældrepleje.

Danske undervisere til Shanghai
Det har fået den velansete kinesiske uddannelsesinstitution til at indgå en samarbejdsaftale med Sundhedsfaglig Højskole på VIA University College. Partnerskabet betyder, at VIA skal tilrettelægge undervisningsforløb for bl.a. sygeplejerskestuderende. Derudover opretter VIA og SIHS i fællesskab et forskningscenter, der skal hjælpe med at udvikle den kinesiske ældrepleje ved brug af dansk knowhow - tilpasset kinesisk kultur.

I Kina er der nemlig ikke kultur for plejehjem. I stedet ønsker de ældre at få hjemmepleje, hvilket derfor er en boomende industri. Ninie Wang, administrerende direktør for Pinetree, som er et af landets største private hjemmeplejefirmaer sagde under besøget i Danmark, at hun har meget svært ved at finde medarbejdere til de 140.000 ældre, hun foreløbigt har på "kundelisten".

"I Kina har det desværre ikke høj status at arbejde i ældreplejen. Derfor vil de unge ikke uddannes indenfor feltet. Det gør det svært at finde personale," siger Ninie Wang.

Må selv træne medarbejdere
De fleste af Pinetree's 2000 medarbejdere har ingen uddannelse og bliver derfor trænet op på jobbet. Så skønt hun og de andre kinesiske besøgende udtrykte beundring for OK-Centrets fysiske rammer og teknologiske hjælpemidler, var det personalet, der imponerede dem mest.

"I Kina kan vi godt bygge moderne bygninger og ny teknologi. Men det menneskelige, i form af veluddannet personale, der engagerer sig i deres job, har vi sværere ved. Derfor håber jeg, samarbejdet med VIA kan være med til at flere og bedre kandidater uddannet i Kina," siger Ninie Wang.

Hun var imponeret over, at samtlige af OK-Centrets 50 medarbejdere var veluddannede.

"Vi har både sygeplejersker, fysioterapeuter, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere ansat. Derudover er vi tre ledere også sygeplejersker," fortalte leder Birgitte Simonsen.

Jeres beboere ser ud til at trives
Professor Lily Chu gik smilende rundt og observerede personalet og de i alt 72 beboere.

"Det virker, som om beboerne bliver taget rigtigt godt af her. De får lov til at indrette deres værelser med personlige ting. Personalet er dygtige og laver både faglige og sociale ting med beboerne. Og så er her utroligt rent," bemærkede Lily Chu.

Hun ser frem til at samarbejde med VIA om at uddanne flere kinesiske studerende. Men hun understreger, at det, danske studerende lærer om pleje af ældre, ikke nødvendigvis kan overføres til Kina.

"Der vil altid være kulturelle hensyn - fx at de fleste af vores ældre bor i deres egne hjem," siger Lily Chu.

Tager højde for kinesisk kultur
International chef i Sundhedsfaglig Højskole, Inger-Margrethe Jensen, siger, VIA netop tilrettelægger uddannelsesforløb, der retter sig imod kinesiske forhold. Det kan kun lade sig gøre, fordi VIA har været aktive i Kina i mange år og derfor har opbygget en grundig viden om landet.

"Det er meget vigtigt. Vi skal ikke komme og tro, at vi kan trække vores måde at gøre tingene på ned over hovedet på dem. Derfor er jeg glad for, at vores nye aftale også indeholder en plan om at skabe et fælles uddannelsescenter på instituttet i Shanghai. På den måde kan vi også lære af kineserne," siger Inger-Margrethe Jensen.

OK-Centrets beboere var glade for besøg
Også de danske beboere og medarbejdere på OK-Centret var glade for besøget fra Kina.

"De virker utroligt søde og smilende. Jeg håber, de kan se, hvor godt vi har det her," sagde Astrid Gunnestrup på 97 år, som dansede en dans med Sun Xiaoqin, sygeplejefaglig leder hos Pinetree.

Under besøget i Danmark blev den kinesiske delegation også vist rundt på VIAs Campus Aarhus N, hvor studerende fra bl.a. sygeplejerske-, ergo- og fysioterapeutuddannelsen holder til. Derudover besøgte de et geriatisk afsnit på Aarhus Universitetshospital samt et kommunalt plejehjem.

Næste skridt i samarbejdet mellem VIA og SIHS er etableringen af uddannelsescentret og uddannelsesforløbene i ældrepleje.

FAKTA: Om VIA i Kina

VIA University College har siden 2001 samarbejdet med kinesiske universiteter og myndigheder om udveksling af studerende og undervisere, udvikling af dobbelt-grader og summer schools, samt forsknings- og udviklingsprojekter.

Samarbejdet i Kina gælder på alle faglige områder i VIA, dvs teknisk-merkantile uddannelser, sundhedsfaglige uddannelser, pædagogisk-socialfaglige uddannelser samt indenfor design og business.

VIA har siden 2011 haft et repræsentationskontor i Chengdu i Vestkina. Derudover har professionshøjskolen medarbejdere i Beijing og Shanghai. Delegationsture, både til Kina og fra Kina, er en del af indgåelse og vedligeholdelse af samarbejdet med kinesiske institutioner.

Læs mere om VIAs aktiviteter i Kina på: www.viauc.com/partners/via-in-china

For yderligere information, kontakt: Inger-Margrethe Jensen, uddannelseschef og international chef i Sundhedsfaglig Højskole, VIA University College, tel: 8755 2959, email: imj@viauc.dk

Mormormad og søndagsbuffet

24.09.2013

OK-Centret Egå tilbyder:

"Mormormad" og søndagsbuffet

Søndagsbuffet fra kl. 11.30 - 13.00 på følgende søndage:

6. oktober 2013

3. november 2013

1. december 2013

Pris: 70 kr. excl. drikkevarer

 

Buffet indeholder:

Fiskeanretning

2 lune retter

Frugtsalat

Kaffe samt småkager

----------------------

"Mormormad" ad libitum kl. 18.00 på følgende dage:

27. september 2013

Stegt paneret flæsk m/persillesovs, kartofler og hjemmesyltet rødbeder

25. oktober 2013

Klar suppe med boller

Tarteletter med høns i asparges

22. november 2013

Hakkedrenge med bløde løg, sovs og kartofler

Pris: 85 kr. excl. drikkevarer

Der vil være musik i Spisestedet

Tilmelding en uge før arrangementet til:

Tlf.: 87 44 80 05

Mobil: 23 72 31 09

Hent indbydelse til "mormormad"

Artikel om OK-Centret Egå

01.08.2013

Lokalavisen Østjylland har bragt en herlig artikel fra OK-Centret Egå med den fine titel; "Privat plejehjem? Det er da OK."

Uddrag:

"Jeg kunne godt ønske, at vores samarbejde med de kommunale plejecentre var baseret på at berige hinanden med gode ideer. Vi har jo samme målgruppe, vi er her for det samme og har samme vision for vores beboere, nemlig at de skal have det bedst muligt," konstaterer Birgitte Simonsen.

Læs hele artiklen her.

Vi går i flok
ikke i takt...
For yderligere information

Kontakt os venligst, hvis du ønsker yderligere information.
Her finder du vores kontaktinformation.